dimarts, 24 d’abril del 2012

Ja toca que fem país

Hem de fer país, tot i que ha ho haguem sentit un munt de vegades, ja toca!
Com fer-ho? Es ben senzill.
Comprar i consumir productes locals, si; com si es tornéssim ben ecològics.
Tenim marques de roba, calçat catalanes, comprem-hi.
Hi ha coses que poc podem fer, ordinadors, mòbils sempre seran productes foranies, però; podem intentar de comprar-ho a botigues del país.
D'altres, seran empreses del país però que manufacturen els seus productes a Xina, Tailàndia...poc podrem fer-hi.

Em d'entendre una cosa, importa allò pel que invertim uns diners, de la mateixa manera que importa quan invertim; però ara hem de tindre en compte a QUI invertim els diners i aquest, que en farà.

Pots comprar-te unes bambes Nike, en una franquícia d'una gran marca comercial
on els teus diners aniran a parar a la casa Nike, la de la marca comercial de la franquícia i una petita part al propietari de la franquícia.

Si fas país, cerca una marca catalana, per exemple Munich, i la compres a la botiga o a la botiga virtual que tenen els de Munich. En el primer cas, si es una botig, diguem de tota la vida; tindrà una part important del cost de la sabatilla i la resta per a una empresa catalana. Que hem fet? Que tots els euros invertits en les bambes es queden a Catalunya. 

Si això ho podem fer en la majoria de les coses que consumim les nostres despeses rauran en empreses del país. Aquestes, paguen els seus impostos aquí, tot i que ara sigui España, però es queden aquí.

Si viatges i et cal anar a Madrid per gaudir d'unes vacances a un país llunyà, ves a França o a Anglaterra per fer el mateix. Costa el mateix un transbord a Madrid que a Paris, Frankfurt o Londres. En aquest cas, fer país, es no deixar-te els diners en empreses espanyoles que no ens reconeixen ni ens deixen fer (creixement del aeroport de Barcelona).

Es ben cert, que la societat i tant el govern català con les batllies podrien ajudar, però ara per ara hem de ser nosaltres, i no esperar al veí, qui s'ha de començar a moure's. Si som molts, tothom anirà movent-se per adaptar-se a la nova realitat.