dimarts, 9 d’octubre del 2007

L'Estatut català i el Tribunal Constitucional

Tenim un estatut, el català, portat al Tribunal Constitucional; ja que segons el PP vulnera la constitució espanyola.
Però aquest estatut està aprovat per referèndum, votar poca gent; però va ser aprovat.
Si el Tribunal Constitucional el ratifica, cap problema.
Si el Tribunal Constitucional el retalla parcialment, per quatre coses banals, doncs el PP molt satisfet i el poble català emprenyat.
Però i si el que retalla son coses fonamentals? O, pitjor; i si l'anul.la del tot? Crec que si, jo no en se de lleis, però sona coherent el que va dir l'ex-president de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall i el cap de l'oposició Artur Mas, en que de ser retallat de manera important o substancial, el poble podria reclamar votar-lo de nou, per acceptar el que en queda o rebutjar, perquè no compleix les expectatives de l'inici. I si es fes i sortís que no es vols com queda, doncs treballar per fer-ne un de nou, amb la paralització parcial de la política catalana.
Però també cal tenir present la politització del Tribunal Constitucional; que vol dia això?
Els jutges com a persones, tenen els seus ideals, com tots. Però quan exerceixen de jutges han de jutjar segons les lleis i no pels ideals. Tal com està el Tribunal Constitucional, no sembla que sigui capaç de jutjar segons les lleis. Per començar està en funcions, ja que s'ha de renovar per llei i a més s'ha creat la desconfiança dels jutges. Ara resulta que de ser equilibrats, passen a ser majoria els de dretes; però el govern, vol que es torni a equilibrar per ser correcte. Això vol dir que ha d'haver majoria de dreta? d'esquerra? Crec que ens els jutges això no hauria d'existir i si hi hagués el dubte en un jutge, retirar-lo d'aquest tribunal, ja que la seva feina te molta implicació en la vida de la gent corrent.

Si el Tribunal Constitucional ha de prendre unes decisions complexes i molt sensibles que afecten a molta gent, seria molt correcte i lloable, que els mateixos membres del Tribunal Constitucional dimitissin per forçar una renovació completa.

Si no, el poble català es radicalitzarà una mica més del que ja ho està i tot pel tracte del PP envers al poble català.