dilluns, 28 de març del 2011

L'energia nuclear i Fukushima

Aquests dies amb tot l'enrenou del terratrèmol, tsunami i la central nuclear de Fukushima els diaris van plens d'experts i "experts".
Jo, com la majoria, no sóc cap expert en energia nuclear ni en centrals d'energia nuclear; però si que m'he estat documentant i llegint una mica tot el tema. Des que es va parlar de tancar o no la central nuclear de Garoña i que al centre d'energia nuclear de La Hague, França, ens emmagatzemen els residus de Vandellòs vaig decidir posar-me una mica al dia de tot plegat.

Dir que la radiació es perillosa o mata, es una obvietat com dir que el foc crema, i mata.
Penso que l'energia nuclear no es perillosa, però si complexa per fer-la anar.
Diuen que una central nuclear costa un munt de calers, cert; però algú té en compte el cost respecte al rendiment? Sabeu que mig quilo d'Urani enriquit equival a un milió i mig de tones de carbó?
Quan es parla de que els residus son molt tòxics perquè emeten radiació durant milers d'anys; tingueu en compte dues coses, la primera els residus del combustible nuclear es poden reciclar i reutilitzar en un 96% del seu volum, el 4% restant o no es radioactiu o ho és, però, en una vida de mesos o pocs anys i segon, tot i que es factible emmagatzemar residus nuclears sense gaires problemes, les centrals tèrmiques emeten milions de tones de CO2 i altres substàncies a l'atmosfera que no es poden reciclar i provoquen, entren altres, el canvi climàtic que durarà centenars d'anys i exterminarà moltes especies.
En principi, una central nuclear es molt més segura que una central tèrmica de carbó, gas o petroli. Degut a com funciona la fissió de l'Urani, varis sistemes que componen una central nuclear son doblats o triplicats per tal que si un falla, en quedi un o més que funcionin.
Que passaria si la central tèrmica que hi ha a tocar de Barcelona explotés la caldera de vapor? Doncs si, poden explotar, però com que es una tecnologia que té un centenars d'anys es coneix molt bé i es ben difícil que passi.
Si perquè una central nuclear té problemes ja les hem de tancar totes, proposo que siguem conseqüents: quan s'estavelli un avió, això passa més d'un cop a l'any, prohibim-los tots; al proper accident de cotxe amb morts, mor més d'un milió de persones a l'any en tot el mon, prohibim-los tots. Oi que no ho farem? Com a molt exigirem més seguretat, doncs fem-ho amb les centrals nuclears.
Ara el que cal de debò es arreglar el problema que tenen a Fukushima. Un cop no sigui un lloc perillós mirem perquè ha passat, si hi va haver un error de disseny, negligències....
Sóc favorable a la energia nuclear i a les energies renovables, penso que ens urgeix de tancar ja, les centrals tèrmiques de carbó i de petroli. Si a canvi cal posar-ne de nuclears o renovables que es posi el que es pugui.
Canviem els autobusos urbans de gasoil per uns d'elèctrics que ja es pot fer i ho notarem tots.